Info medical
DR. BOGDAN SĂBIESCU
medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca -
secția Cardiologie Interventională
⭕️Solutii de tratament in cazul arteriopatiei cronice obliterante a membrelor inferioare
In cazul pacientilor cu arteriopatie cronica obliteranta angioplastia cu balon sau stent a membrelor inferioare este o metodă de tratament sigura , fără intervenție chirurgicală, fără anestezie generală, minim invaziv și cu posibilitate de a reveni imediat la activitățile de zi cu zi.
In situatia in care vi s-a propus o interventie chirurgicala , înainte de a lua o decizie, informați-vă, cereți si o a doua părere unui medic cardiolog interventionist sau macar a unui pacient care a suferit de această afecțiune . Intrebați, documentați-vă cât se poate de bine! Arteriopatia cronica obliteranta a membrelor inferioare aflata in orice stadiu se poate trata și altfel decât chirurgical
Angioplastia cu balon sau stent este procedura minim invazivă recomandată în aproape 90% dintre cazurile de arteriopatie . Este o procedură care salvează piciorul si scade semnificativ șansele unei evolutii spre amputatie .
DR. LAVINIA NISTORMEDIC PRIMAR MEDICINĂ INTERNĂ COMPETENȚĂ ECOGRAFIE GENERALĂ
LITIAZA BILIARĂ este o afecțiune frecventă care presupune existența de calculi (pietre) in colecist( vezicula biliară sau "fierea") sau căile biliare.Colecistul este un organ ca o punga situată sub ficat in care se depozitează bila produsă de ficat între mese.Căile biliare transporta bila("fierea") din ficat spre colecist între mese si in intestin după mese pentru digestia alimentelor ingerate.Formarea pietrelor este urmarea unui dezechilibru între componentele bilei favorizat de dietele bogate în grăsimi, obezitate,scădere bruscă în greutate, mese rare, de unele boli în care se distrug globule roșii ca talasemia sau siclemia. E mai frecventă lafemei și după 40 ani.Diagnosticul se pune prin ecografie abdominala, metoda sensibilă și accesibilă, fără riscul iradierii.În absența simptomelor litiaza colecistului nu se tratează. Se reevaluează periodic având in vedere ca 80% din cancerul colecistului se asociază cu litiaza biliară veziculară.Tratamentul este recomandat în cazul apariției simptomelor respectiv colica biliară(criza de fiere): durere mare în abdomen sau umărul drept, grețuri, vărsături.Colică biliară este provocată de blocarea unui calcul în gâtul colecistului sau pe căile biliare în urma unui prânz bogat în grăsimi, prăjeli, ouă, varză, fasole care declanșează golirea bruscă a colecistului ce împinge pietrele pe căile biliare mai înguste.Persistența blocajului pe căile biliare poate duce la apariția unor complicații: infecția căilor biliare, a colecistului, perforația colecistului, hepatita, pancreatita acută prin blocarea canalului pancreatic care se deschide în intestin în același loc cu calea biliară principală.Ecografia abdominală este extrem de utilă în diagnosticul acestor complicatii, orientează asupra tratamentului optim (chirurgical, endoscopie cu colangiopancreatografie retrograda) și in stabilirea tipului de urgență chirurgicală (imediată, întârziată).
DR. TOMUȚA IONUȚ-ANDREI - medic specialist Urologie
CANCERUL DE PROSTATĂ este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani. De obicei, afectiunea se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la barbatii peste 65 de ani, boala fiind rareori depistata inainte de 40 de ani.
FACTORI DE RISC:-Varsta -Istoric familial de cancer de prostata-Modificari genetice-Modificari hormonale
SIMPTOMELE CANCERULUI DE PROSTATA:-Flux slab sau intrerupt de urina -Urinare frecventa, mai ales pe timp de noapte-Durere sau usturime in timpul urinatului-Prezenta sangelui in urina -Durere de spate, solduri sau pelvis care nu dispare
Ce trebuie să facă un bărbat de peste 50 de ani? După depășirea acestui prag, bărbaților li se recomandă evaluarea urologică anuală, dublată de investigații paraclinice precum dozarea PSA (antigenul specific prostatic), free PSA. În completare, se recomandă efectuarea de analiză a urinei, examenul ecografic al aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată) sau ecografia transrectală.
HOLTER TA - CE ESTE ȘI LA CE FOLOSEȘTE?
Monitorizarea Holter TA reprezintă înregistrarea valorilor tensiunii arteriale in ambulator cu ajutorul unui dispozitiv, pe o anumită perioada de timp, de regulă pe o durată de 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al pacientului.Uneori, in cabinetul medical, pot fi găsite valori ale tensiunii arteriale crescute la un control de rutina. Această creștere poate fi provocată însă de faptul că pacientul se afla la cabinet - așa numita hipertensiune de "halat alb". Pentru a putea stabili diagnosticului de hipertensiune arteriala, mai ales la cei cu valori a tensiunii arteriale de graniță, dar și pentru evaluarea răspunsului la tratamentul medicamentos, se recomandă monitorizarea ambulatorie a valorilor tensionale cu acest dispozitiv numit Holter TA.#ABPM, #HOLTER
VIAȚA CU STENT - DR. SĂBIESCU BOGDAN - cardiolog
Implantarea unui stent reprezintă o soluţie terapeutică eficientă intervenţională numai în condiţiile în care respectați măsurile de prevenție secundară și încercați să reduceți scorul de risc cardiovascular prin eliminarea factorilor de risc coronarian (reducerea greutăţii, oprirea fumatului, scăderea colesterolului şi al glicemiei, controlul tensiunii arteriale). În caz contrar există un risc important de restenozare a arterei dilatate cu stent sau apariţia unei noi leziuni aterosclerotice. De asemenea, este obligatorie respectarea corectă, zi de zi, a tratamentului medicamentos antiagregant plachetar indicat de medic. Evaluarea cardiologică periodică este necesară la o lună, trei luni, şase luni, un an sau ori de câte ori este necesar în raport cu evoluţia clinică. Firesc, între aceste perioade dintre evaluări, pacienţii vor urma un tratament medicamentos şi un regim igieno-dietetic conform prescripţiilor medicului specialist.
Când trebuie să se prezinte pacientul de urgenţă la spital?
Există şi situaţii când apare brusc o complicaţie cu agravarea stării pacientului. Astfel, o durere care seamănă cu durerea pentru care a ajuns iniţial la spital înainte de a se implanta stentul poate să reprezinte o urgenţă care să impună repetarea angioCTului coronarian sau a coronarografiei pentru a vedea dacă stentul unic sau stenturile multiple sunt permeabile. Atenţie: orice întrerupere a terapiei antiagregante în mod voluntar fără consultarea cardiologului poate duce la apariţia trombozei intrastent cu risc foarte mare de infarct miocardic sau alte evenimente cardiovasculare..
Infiltrațiile articulare reprezintă injectarea diverselor tipuri de medicamente în articulație sau țesuturile moi periarticulare.Este un tratament non-invaziv în cazul durerii și mobilității scăzute provocate de artroze. Tratamentul artrozei începe cu exerciții, scădere in greutate, fizioterapie, tratament medicamentos. Când aceste terapii nu sunt eficiente, se recomandă infiltrațiile intraarticulare.Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial din genunchi. Rolul acestui lichid este de a lubrifia articulația și de a absorbi șocurile mecanice. În artrozele avansate cantitatea de lichid sinovial este redusă. Infiltratiile cu acid hialuronic au scopul de a inlocui lichidul sinovial deficitar. Efectul acestor infiltrații durează aproximativ un an, rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât pacientul este mai tânăr și artroza nu este foarte avansată.#reumatologie, #infiltrații
FIBRILAȚIA ATRIALĂ ȘI RISCUL DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
Una din cauzele principale ale accidentului vascular cerebral ischemic (AVC) este fibrilația atrială.Fibrilația atrială este reprezentată de bătăi rapide și neregulate ale inimii. Cele două atrii se contractă haotic, fără să se sincronizeze cu ventriculele. Dacă în mod normal pulsul este între 60 și 90 de bătăi pe minut, în fibrilație poate urca la 160-180 de bătăi. Chiar dacă fibrilație în sine nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, complicațiile pe care le poate da sunt grave.In cazul pacienților cu fibrilație, in atrii se formează cheaguri de sânge care pot ajunge la nivelul creierului blocând circulația sângelui și provocând AVC. Cheagurile pot ajunge și la nivelul membrelor inferioare sau superioare unde provoacă ischemie acută de membru.Prevenirea acestor complicații se poate face prin diagnosticarea cât mai precoce a pacienților cu fibrilație atrială și urmarea unui tratament anticoagulant.În cazul în care fibrilația este permanentă, diagnosticul se pune ușor, cu ajutorul unui ECG de repaus. Însă dacă fibrilația alternează cu perioade de bătăi regulate, ECG poate să iasă perfect normal.În acest caz de mare ajutor este monitorizarea Holter EKG pe cel puțin 24 de ore, astfel încât să fie surprinse episoadele de fibrilație chiar de scurtă durată.
STENOZA CAROTIDIANĂ
Arterele carotide sunt vasele de sânge principale care irigă creierul. În urma depunerii de colesterol și calciu la nivelul arterelor se formează plăci de aterom, apoi cu timpul se produc ingustări numite stenoze carotidiene. În final prin reducerea fluxului sangvin spre creier se poate produce accident vascular cerebral.Se consideră că stenoza carotidiană este semnificativă dacă îngustarea lumenului depășește 60%.Cea mai utilă metodă pentru evaluarea arterelor carotide este ecografia Doppler color și pulsat. Este o examinare complet nedurerosă care vizualizează vasele de sânge, măsoară viteza de curgere a sângelui, determină locul de îngustare sau obstrucție la nivelul arterei.
LA CE FOLOSEȘTE HOLTERUL ECG?
Tulburările de ritm cardiac pot provoca diferite simptome, de la palpitații, tulburări de echilibru până la episoade de pierdere a cunoștinței. De asemenea bătăile neregulate ale inimii (fibrilația atrială) favorizează formarea de cheaguri de sânge (trombi). Iar acești trombi pot declanșa cele mai grave complicații: accident vascular cerebral, infarct miocardic sau intestino-mezenteric, ischemie acută de membre.Holterul ECG este un aparat de mărimea unui pachet de țigări care înregistrează activitatea cardiacă pe 24 de ore. Ulterior datele sunt prelucrate cu ajutorul calculatorului și astfel pot fi identificate toate episoadele de tulburări de ritm cardiac de pe parcursul unei zile, atât în activitate cât și in timpul somnului.
NU UITAȚI:TULBURĂRILE DE RITM CARDIAC SUNT CAUZA PRINCIPALĂ A MORȚII SUBITE!
TROMBOZA VENOASĂ PROFUNDĂ (TVP) înseamnă formarea unui tromb (cheag de sânge) intr-una dintre venele profunde de la gambă, coapsă sau pelvis. Mai rar tromboza poată să apară si la membrele superioare.TVP este o boală periculoasă deoarece din tromb se pot rupe bucăți care circulă prin vasele sangvine și se opresc în plămân, complicație ce se numește embolie pulmonară. Embolia pulmonară masivă poate fi fatală în câteva minute.TVP este de multe ori asimptomatică. Cel mai frecvent se produce edemațierea (umflarea) piciorului, gambei și a coapsei, durere în gambă care se accentuează la mers sau la statul in picioare.Ecografia Doppler este cel mai des utilizată pentru diagnostic, având o mare sensibilitate. Este o investigație neinvazivă, nu expune la radiații și poate fi repetată pentru a urmări evoluția sub tratament. Însă presupune un medic bine pregătit și experimentat.#doppler, #tromboza